A 2300 lakosú község Soprontól 10km-re a Fertő-tó partján fekszik. Az első írásos emlék 1199-ben Racus néven említi a falut, amely a mai napig megőrizte arculatát.
Fertőrákos fő nevezetessége a Kőfejtő. A kőbánya művelése a római korban kezdődött. A Lajta-mészkőben növényi és állati kövületek találhatók. Különleges látványosság a 10-12m magas kitűnő akusztikájú barlang, ahol nyaranta színház működik. A Fertőrákos-Mörbisch kerékpáros és gyalogos határátkelőhelynél a Mithrász-szentély római kori településről tanúskodik.
A falú közepén látható az ország egyetlen köztéren megmaradt pellengére a XVI. századból. Közelében találhatók a XVI. századi városfal maradványok is. A győri püspökség barokk kastélyát középkori alapokon XVII.-XVIII. században alakították ki. A község barokk katolikus templomát 1696-ban szentelték fel, tornya középkori eredetű.
Egyéb látnivalók még a XVIII. században épült vízimalom, a kalcitkristálygyűjtemény és a Virágosmajor-béli kápolna.
A községben sok szállás és vendéglátóhely fogadja a látogatókat. 500m-re a falutól kezdődik a természetvédelmi terület a Fertő-tóval, annak csodálatos madárvilágával és strandjával, kerékpár- és lovaglóutakkal.