Pszichoterápiának nevezzük a lélektani eszközök felhasználásával végzett kezeléseket, gyógymódokat a lelki problémák, magatartászavarok kezelésében és gyógyításában. Lényege a kommunikáció és az emberi kapcsolat, amelynek segítségével a páciens rejtett képességei és lehetőségei kibontakozhatnak. Szerepe van a képességek fejlesztésében is. A pszichoterápia fejlődése során az emberi viselkedés és gondolkodás törvényszerűségére épülő számos technikát dolgoztak ki. Számos betegség gyógyítására alkalmas terápia. Célja a kívánt viselkedés változás és gondolkodás módosulás elérése.
A Pszichoterápia alap feltevése: a tüneteket rossz beidegzések, téves következtetések és nem megfelelő érzelmi reakciók okozzák. A pszichoterápiában a terapeuta segítségével ezeket a tüneteket, a háttérben álló problémákat feltárják, és közös megegyezéssel módosítják. Kezelés sorozat, amely ülésekben történik. Az ülések gyakorisága és időtartama előre rögzített. A terapeuta és a páciens közötti megbeszélés alapján rögzítik a terápiás módszert, az ülések gyakoriságát, idejét. A pszichoterápiák egymással, illetve gyógyszeres terápiával kombinálhatóak.
Kognitív pszichoterápia, gondolkodással érzelmi reakciókkal kapcsolatos. A páciens a terápia segítségével felismeri viselkedésében és gondolkodásában azokat az elemeket, amelyek a tünetekhez vezettek. A terápia során a korábbi rossz helyzetmegoldásokat felváltják olyanokkal, amelyek jobban segítik az alkalmazkodást.